COVID-19: Coalition of the willing – WOW

COVID-19: Coalition of the willing – WOW

Graag neem ik jullie even mee doorheen afgelopen week. Een week van puur leadership, van overleg en vooral van netwerken met de juiste mensen.

Hoe het ontstond:

Zondag 22 maart 2020, terwijl de Corona crisis in volle hevigheid aanwezig is, lees ik eerder toevallig de vraag van Antoine op LinkedIN: zouden we geen: “Coalition of the willing” opstarten zoals ook in China heeft gedaan om ons steentje bij te dragen in de bestrijding van dit vreselijke virus: COVID-19?

Direkt was ik voor het idee te vinden. Wie mij echt goed kent weet dat thuiszitten al niets voor mij is, dus meteen kwam de ondernemer direkt in me naar boven.

Diezelfde zondagavond werd een LinkedIN groep opgericht en al snel waren we met 3 die zich hiervoor organiseerde: Antoine, Stijn en mezelf.

Maandagochtend om 09u30 hadden we onze eerste conference call.
We bespraken meteen onze doelstelling, onze visie, en welke richting wouden we uit met deze “coalitie”.
Meteen werd onze missie duidelijk: zelfvoorziening in Belgie voor wat betreft PBM’s voor de gezondheidssector. De focus zou daarbij liggen op FFP2 mondmaskers.

Hoe het verder ontwikkelde:

Na onze eerste videoconference op maandag ochtend werden meteen alle registers opengetrokken: het team werd uitgebreid met Wim, sterk in supply chain, Johan omwille van zijn financiele achtergrond, Thierry omwille van zijn uitgebreid netwerk, Steve omwille van zijn connecties in China, enz.

Onze volgende videoconferentie was meteen met het dubbel aantal deelnemers. Contacten werden gelegd met de ziekenhuissector in Belgie en al snel werd duidelijk: er is en blijft een tekort aan FFP2 mondmaskers.

Onze doelstelling werd verder verfijnd en concreet gesteld: we willen FFP2 mondmaskers lokaal gaan produceren om in een 2e fase deze machine te kunnen verplaatsen (containeriseren) om ze zo ook op een andere plek te kunnen inzetten. Best een hele uitdaging leek me.

Elke dag hadden we 2 video conferenties, waartussen eenieder trachtte om binnen zijn netwerk, zoveel als mogelijk contacten te vinden, welke ons konden helpen om onze doelstelling te bereiken. Meeting verslagen werden gemaakt, Agenda punten genoteerd, een contactenlijst bijgehoude, mindmaps gemaakt en informatie verzameld.

Op dinsdag hadden we onze eerste contacten met Chinese leveranciers van machines welke mondmaskers zouden kunnen produceren. Al snel werd duidelijk dat we hier op een eerste uitdaging stootte: momenteel mocht men van de Chinese overheid zulke machines niet exporteren.

Andere bedrijven in Taiwan en zelfs in Frankrijk werden gevonden, maar bij deze laatste zou het 6-8 maanden duren voordat zulks een machine zou geleverd worden aan het 4-voudige van de prijs.

Ondertussen werd een domeinnaam gekozen en een eerste pagina voor onze website online gezet:

http://www.beschermingvoorhelden.be/

http://protectionforheroes.com/

Doorzetten:

Een niet aflatende stroom aan informatie via allerlei kanalen bereikte ons. Er werden contacten gelegd met de vzw hulpvoorhelden.be met de Federale overheid. En plotseling was er daar een Belgische onderneming die ons kwam vertellen: wij hebben hier in Belgie machines staan, die mits een aanpassing FFP2 maskers kunnen produceren… YESSS

Alleen kwam meteen de volgende uitdaging: waar geraken we aan raw materials voor de productie van deze maskers? Het antwoord: in China, maar ook hier is er momenteel een verbod om deze te produceren.

De vastberadenheid van het team, maakte dat iedereen een nieuwe zoektocht startte binnen zijn netwerk. Bedrijven werden gecontacteerd en zelfs een organisatie die kwaliteitstesten uitvoerd op zulke mondmaskers nam deel aan een van onze video conferentie om uitleg te verschaffen. Bij het schrijven van dit artikel worden er ondertussen contacten gelegd met Bayer, BASF, Solvay, Kimberley-Clarck en DuPont.

Stimulans:

Onze video conference call op zaterdagochtend was er eentje van samenwerken. Door toedoen van de Federale taskforce die instaat voor deze materie, kwamen we in contact met een andere groep die momenteel mondmaskers maakt via 3D printing. Enkel ontbreekt het ook hen aan de correcte filterstof momenteel. Ideeën werden uitgewisseld, contacten gelegd en toegang tot informatie verschaft.

Wanneer op zaterdag namiddag, een van de teamleden plotseling telefoon krijgt van de Adjunct kabinetschef van onze Vlaams Minister President, gaat de adrenaline even omhoog. Het geeft een stimulans om verder te werken aan die ene doelstelling: hoe krijgen we de productie van deze noodzakelijke mondmaskers hier lokaal van start.

Motivatie:

We zijn nu exact een week verder. Ontzettend veel mogelijkheden werden ontgonnen. Contacten werden gelegd tot op Federaal-, maar ook Vlaams- en Waals niveau. Banden werden gesmeed, ondernemers, zelfs multi-nationals werden gecontacteerd en informatie verzameld.

Hamvraag: zal het ons lukken?

Geen idee. Ik ervaar alvast een enorme drive, een enorme wil om te slagen in ons opzet. Hierbij heeft de kracht van netwerken, wilskracht en vastberadenheid mij alvast verbaasd

Ik hou jullie op de hoogte van het verdere verloop.

#YesWeCan
#TogetherWeAreStrong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *