COVID-19: Coalition of the willing – Week 2

COVID-19: Coalition of the willing – Week 2

Mondmaskers:

Wat vliegt de tijd… We zijn ondertussen bijna aan het einde van week 2 van ons initiatief…
En of we iets bijgeleerd hebben…
Op zich lijkt het simpel, wat mondmaskertjes importeren of produceren… toch niet… Links en rechts lees ik de verhalen van mensen die de schuld bij de onbekwaamheid legt van onze politici. Iets waar ik zelf niet blij van wordt, ook politici zijn mensen zoals jij en ik.

Onze groep van een 8-9 tal ondernemers starten afgelopen week met een 4 tal mogelijke leveranciers, een kort relaas:
De eerste leverancier uit China welke ons meteen 1 miljoen FFP2 maskers zou kunnen leveren, stuurde ons zijn attesten door, we stuurden deze meteen naar de Belgische douane en wat bleek: vervalste attesten.
Bij de tweede leverancier waren we als iets voorzichtigere: toen de attesten ons bereikte stelde we zelf vast dat er geknoeid was met de handtekening en de datum….
De derde leverancier deed zelfs niet de moeite meer om attesten door te sturen, het werd stil vanaf het moment dat we hem vroegen om de noodzakelijk conformiteitsattesten door te sturen.
Daarnaast vernamen we ook dat de grondstoffen voor de productie van mondmaskers, welke tot voor de Corona crisis nog $2000/ton kostte, nu worden verkocht voor $35.000/ton, meer dan het 15-voudige!

Productielijn:

Import is dus een loterij geworden. Er zijn ondertussen meerdere verhalen gekend van slechte kwaliteit…
In die mate zelfs dat de FOD economie wat richtlijnen heeft uitgezet.

De zoektocht naar een kwaliteitsvolle productie is dan ook onze top prioriteit geworden.
Ook al zouden ze misschien sneller beschikbaar kunnen zijn, Chinese machines zijn zeker niet de eerste focus. We werken aan een aantal Europese pistes, maar de weg is nog lang.
Als alles uitmuntend zou verlopen zouden we ten vroegste in Juni kunnen starten met de productie van FFP2 mondmaskers. Nog niet voor meteen dus en nog heel veel wat er onderweg kan gebeuren.
De zoektocht naar de ‘meltblown fabrics’ begint eveneens zijn vruchten af te leveren. We hebben meerdere opties nu.
Onze eerste prioriteit vandaag is de oprichting van een vennootschap, gevolgd door het verzamelen van de nodige fondsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *